Aruba

Koraalriffen bedreigd door snelle zeespiegelstijging

Koraalriffen bedreigd door snelle zeespiegelstijging

Door René Zwart©

Onderzoek in onder meer de Cariben toont aan dat veel koraalriffen de verwachte stijging van de zeespiegel niet kunnen bijbenen. Vooral tropische kusten en laaggelegen eilanden lopen een grotere kans op overstromingen en erosie. De uitkomsten van het onderzoek waaraan de Nederlandse onderzoeker Aimée Slangen van NIOZ Zeeonderzoek meewerkte zijn gepubliceerd in het wetenschapstijdschrift Nature.

Het internationale onderzoeksteam bestudeerde 200 koraalriffen in de Caribische Zee en de Indische Oceaan. Ze vergeleken de snelheid waarmee de riffen in de hoogte kunnen groeien met de verwachte zeespiegelstijging. Zij kwamen tot de conclusie dat aan het eind van de eeuw zelfs bij gematigde scenario’s voor klimaatverandering slechts 3% van de riffen de verwachte zeespiegelstijging kan bijhouden. Op dit moment slaagt 45% van de koraalriffen daar nog in.

Als de uitstoot van broeikasgassen niet afneemt komen in 2100 de meeste riffen ruim een halve meter dieper onder water te staan. ,,Riffen zijn natuurlijke golfbrekers. Als zij dieper komen te liggen kunnen ze de golven minder goed afremmen waardoor deze dichter bij de kust kunnen komen en de kans op erosie en overstromingen toeneemt”, aldus onderzoeker Slangen.

 

Deel dit artikel