Aruba

Koningsdag in stilte gevierd

Koningsdag in stilte gevierd
Foto via Gouverneur Alfonso Boekhoudt

Op Aruba is Koningsdag vooral rustig gevierd. Evenementen mochten niet worden gehouden vanwege corona en veel mensen zochten daarom het strand op.

De Gouverneur van Aruba, Alfonso Boekhoudt, woonde de protocollaire Koningsdagceremonie bij. Die werd zoals gewoonlijk in het Wilhelminapark gehouden, aan de voet van het standbeeld van de voormalige koningin. Er was een beperkt aantal gasten uitgenodigd en voor belangstellenden werd de bijeenkomst live op televisie uitgezonden. Na een inspectie van de gewapende wacht die werd gevormd door een eenheid van het Korps Mariniers, werden tijdens een korte ceremonie de vlag van het Koninkrijk der Nederlanden en de Arubaanse vlag gehesen. Daarna speelden de tamboers en pijpers van het Korps Mariniers de volksliederen. 

De voorzitter van de Staten van Aruba, Juan E. Thijsen, hield een toespraak: ,,Onze Koning heeft grote waarde binnen ons Koninkrijk. Hij staat symbool voor de broederschap, de solidariteit tussen de landen.” Thijsen feliciteerde Koning Willem-Alexander met zijn verjaardag namens het Arubaanse volk. Hij hield de politici van de landen binnen het Koninkrijk der Nederlanden voor dat die open moeten staan om samen te werken in harmonie, met vertrouwen in elkaar, met respect voor elkaar en dus moeten leren met elkaar om te gaan.

Thijsen signaleert dat door de crisis de spanningen binnen en tussen de landen toenemen. ,,Het is nu het cruciale moment om tot elkaar te komen. Nu moeten we onze broederschap, onze solidariteit realiseren.” Tegelijkertijd wijst hij op de enorme waarde die de autonomie voor Aruba heeft. ,,Wij geloven in onze autonomie. We hebben hard gevochten voor onze status Aparte en we blijven die verdedigen. Tegelijk willen we deel blijven uitmaken van het koninkrijk. We moeten ons best doen om elkaar als landen daarin te vinden.”

Deel dit artikel