Aruba

Nu wel humanitaire vlucht van Aruba naar Caracas

Grenzen Venezuela blijven dicht na nieuwe visumregeling

ORANJESTAD – Op Koningsdag zijn ongeveer 150 Venezolaanse burgers naar hun vaderland teruggevlogen. Ze zouden eigenlijk vier weken geleden vertrekken, maar toen ging de vlucht niet door omdat de Venezolaanse autoriteiten geen toestemming gaven.

Twee jaar geleden besloot Venezuela de grenzen met het eiland te sluiten. De machtshebbers in Caracas vonden dat de Arubaanse regering te weinig deed om de smokkel vanuit Venezuela tegen te gaan. Later wilde Venezuela de grenzen weer openstellen, maar vanwege vooral de vluchtelingenproblematiek besloot de Arubaanse regering daar niet aan mee te werken.

Sinds eind vorig jaar zijn zeven zogenaamde humanitaire vluchten uitgevoerd tussen de twee landen. Bij elkaar zijn daarmee ongeveer duizend Venezolaanse burgers teruggebracht naar hun vaderland. Een deel van hen werd door de autoriteiten uitgezet en een deel ging vrijwillig. Arubaanse burgers die in Venezuela waren, konden van de vlucht in omgekeerde richting gebruik maken.

Gisteren ging het om 93 mensen die als onderdeel van een strafrechtelijke veroordeling na hun celstraf Aruba moesten verlaten of die al lange tijd illegaal op het eiland zijn en werden opgepakt. Daarnaast is een groep Venezolaanse burgers vrijwillig naar Venezuela teruggegaan. Uiteindelijk zat het toestel vrijwel vol.

Deel dit artikel