Nieuws op Aruba

Stemgeheim gewaarborgd tijdens verkiezingen

Stemgeheim gewaarborgd tijdens verkiezingen
Evelyn Wever-Croes tijdens de viering van Koningsdag | Foto kabinet Wever Croes

ORANJESTAD – ,,Het stemproces is en blijft volledig onafhankelijk van de regering. Het stemgeheim is voor ons heilig.” Dat zegt demissionair minister-president Evelyn Wever-Croes in een reactie op de onrust die is ontstaan na de aankondiging van de directeur van Bureau Burgerlijke Stand en Bevolkingsregister, Sharin Luydens, dat een deel van het verkiezingsproces bij de verkiezingen op 25 juni digitaal verloopt.

De meest in het oog lopende verandering is het scannen van het stembiljet als het door de gleuf van de stembus wordt gegooid. Het gaat om een stemmenteller die bijhoudt op welke personen en partijen wordt gestemd. Daarmee beoogt de organisatie dat de voorlopige uitslag van de verkiezingen kort na het sluiten van de stembussen al beschikbaar is. Als het stembureau om zeven uur ’s avonds sluit, zijn de resultaten per partij direct op de tablet van de voorzitter van het stembureau zichtbaar en gaat er een chip met de gegevens naar Censo, waar dan de (voorlopige) resultaten bekend gemaakt kunnen worden. ,,De stembureaumedewerkers kunnen dan zonder druk en in alle rust de bussen openmaken en biljetten gaan sorteren en matchen met de gescande resultaten”, aldus Luydens. Volgens haar gaat het om een Canadees systeem dat ook is gebruikt bij de verkiezingen in de Verenigde Staten.

Luydens benadrukte dat het digitaliseren niet betekent dat mensen elektronisch kunnen stemmen. ,,Dat geeft een verkeerde indruk. Het gaat om het digitaliseren van het administratieve proces zodat alles sneller gaat.”

Oppositiepartij AVP is fel tegenstander van de veranderingen, maar Wever-Croes vindt het kwalijk dat de partij twijfel zaait over het stemgeheim. ,,Stemmen is het grondwettelijk recht van onze burgers en er moet vertrouwen in het proces zijn. Geen enkele politieke partij moet politiek bedrijven door verwarring te zaaien over iets dat zo belangrijk is.”

Deel dit artikel