Aruba

Bankensector Aruba gezond

Foto Caribisch Netwerk
Bankensector Aruba gezond
Foto Centrale bank Aruba © Ariën Rasmijn-Caribisch Netwerk

ORANJESTAD – De commerciële banken op Aruba hebben ruimschoots voldoende reserves. De Centrale Bank van Aruba (CBA) heeft daarom besloten dat het niet nodig is de verplichting tot het houden van een bepaald niveau aan reserves verder aan te scherpen. Momenteel moeten de banken een reserve van zeven procent van hun verplichtingen met een looptijd korter dan twee jaar aanhouden bij CBA. 

Ondanks de coronacrisis gaat het goed met de banken op het eiland. De internationale reserves namen in het eerste kwartaal van dit jaar toe met ruim 25 miljoen florin. Deze toename was het gevolg van ontvangen externe financiering door de overheid, uitkomsten uit het toerisme, en andere externe financiering ontvangen door de private sector. De officiele reserves liepen wel iets terug, maar ,,het niveau van de reserves bleef adequaat ten opzichte van de benchmark van tenminste drie maanden dekking van de op de lopende rekening geregistreerde betalingen en de maatstaf van het IMF”, aldus CBA. 

De positieve ontwikkelingen bij de banken zijn geen reflectie van de situatie waarin consumenten en bedrijven verkeren. Doordat de meeste werknemers fors hebben moeten inleveren op hun salaris, tot wel veertig procent, is het in de praktijk vrijwel onmogelijk om een consumentenkrediet af te sluiten. Die liepen dus flink terug. Bij bedrijven namen vooral de rekeningen courant leningen toe.

Deel dit artikel