Nieuws op Aruba

Scanner van de baan

ORANJESTAD – De regering heeft besloten af te zien van de aanschaf van scanners om de stembiljetten te tellen bij de verkiezingen van 25 juni. Volgens demissionair premier Evelyn Wever-Croes is het risico op coronabesmettingen nu zo klein dat het niet nodig is om scanners in te zetten om te voorkomen dat de stemmentellers elkaar besmetten tijdens het urenlange tellen van de stemmen.

Oppositiepartij AVP gelooft daar niets van. De groene partij verzet zich al weken tegen de plannen en heeft zelfs samen met de regeringspartijen POR en RED een petitie ingediend bij de gouverneur met het verzoek om de benodigde wetswijziging tegen te houden. Daarmee staat vast dat de regeringspartij MEP als enige achter het gebruik van scanners staat. Dat betekent dus maximaal tien stemmen voor en dat is onvoldoende voor de meerderheid in het Parlement van 21 leden. 

Overigens gelden alle coronaregels tijdens het stemmen, zoals het gebruik van mondkapjes en handsanitizers en het houden van afstand. Er wordt wel een scanner gebruikt bij het controleren van de identiteit van de stemgerechtigde. 

Deel dit artikel