Aruba

Geen nieuwe hertelling

Geen nieuwe hertelling
Archieffoto Glenn Thode

Op basis van de Kieswet moeten klachten over ongeldige stemmen op de avond van de verkiezingen worden ingediend. Dat is nu een gepasseerd station.” Dat zegt de voorzitter van het Hoofdstembureau, Glenn Thode naar aanleiding van de oproep van AVP-leider Mike Eman om de ongeldige stemmen nog eens goed te bekijken.

,,Het is niet de bedoeling om nog eens apart aandacht te besteden aan de ongeldige stemmen tijdens het vaststellen van de verkiezingsuitslag, woensdagmorgen”, aldus Thode. ,,Het lijkt erop dat sprake is van een verkeerde interpretatie van de regels. De kiesraad kan een verzoek over hertelling van de ongeldige stemmen niet inwilligen. Alleen een verzoek om een complete hertelling zou kunnen worden behandeld.”

AVP-leider Mike Eman vindt deze reactie niet acceptabel. ,,Het lijkt erop dat de regering en de voorzitter van de Kiesraad geen benul hebben van de onrust onder de bevolking. Dat is gevaarlijk.” De groene partij heeft slechts enkele tientallen stemmen extra nodig om een restzetel af te snoepen van de MEP, waardoor beide grote partijen elk acht zetels zouden hebben in het parlement. ,,Het volk heeft het recht een hertelling te eisen.”

Volgens de AVP is het aantal van bijna 900 ongeldige stemmen ongewoon hoog en zou daar eens goed naar gekeken moeten worden.

Deel dit artikel