Nieuws op Aruba

Arubabank wil bedrijf oud-minister niet als klant

ORANJESTAD – ,,Als Arubabank bankrekeningen opent voor bedrijven van personen die in verband worden gebracht met witwassen, komen wij in de problemen in het internationale bancaire stelsel.” Dat was in het kort het verweer van Arubabank in het hoger beroep, aangespannen door oud-minister Otmar Oduber. 

De voormalig bewindsman stapte in december 2019 uit de actieve politiek en begon een bedrijf onder de naam Bochincha Container Yard (BCY). Hij probeerde een bankrekening te openen bij Arubabank, maar dat werd geweigerd. Arubabank wil BCY niet als klant, omdat Oduber verdachte is in de strafzaak Flamingo. Hij wordt onder meer verdacht van witwassen, drugshandel en corruptie. Volgens Arubabank heeft het openen van een bankrekening voor BCY als risico dat Arubabank in het internationale geldverkeer te boek komt te staan als een bank die witwassen ondersteunt. In het uiterste geval zou dat kunnen leiden tot het verlies van de vergunning om financiële transacties te mogen uitvoeren. Het gevolg daarvan zou kunnen zijn dat Aruba weer op de lijst komt te staan van landen die onvoldoende werk maken van de strijd tegen witwassen.

Arubabank heeft nog een ander bezwaar tegen Oduber. Die is namelijk met BCY van start gegaan voordat hij zijn bankrekening had geregeld. Om toch betalingen van klanten te kunnen ontvangen, heeft BCY gebruik gemaakt van het PIN-apparaat van een bedrijf dat wordt geleid door de zoon van Oduber. Dat is niet toegestaan, omdat het vermengen van geldstromen van verschillende bedrijven een procedure is die gevolgd wordt om geld wit te wassen.

Deel dit artikel