Nieuws op Aruba

Coronaregels afgeschaft op Aruba

ORANJESTAD – De overheid heeft besloten om met ingang van 5 juli meer versoepelingen door te voeren. Alleen coronaprotocollen rond begrafenissen blijven nog van kracht.

Het Crisis Team vindt de meeste maatregelen niet meer nodig. De aangepaste openingstijden van bedrijven zijn niet langer van kracht. Daardoor kan de horeca weer de normale activiteiten hervatten. De anderhalve meter regel is niet langer verplicht en dansen mag weer. Het verbod op het gebruik van alcohol op de openbare weg is van de baan en mondkapjes zijn niet langer verplicht in binnenruimtes.

Op dat laatste valt nog wel wat af te dingen. Organisaties mogen namelijk zelf bepalen wat er op hen terrein gebeurt. De Belastingdienst bijvoorbeeld, stelt de mondkapjes nog wel verplicht voor bezoekers, om het eigen personeel te beschermen. Ook drukke bedrijven, zoals supermarkten en doe-het-zelfzaken, voeren dit beleid. 

Sharline Koolman, lid van het Crisis Team, vertelde dat de verplichting op het gebruik van mondkapjes is vervallen, maar dat het advies is om die te blijven gebruiken op drukke plaatsen.

De regels rond begrafenissen gelden nog wel. Begrafenisondernemers moeten rond de kist een scherm van plexiglas plaatsen om te voorkomen dat rouwenden de overledene aanraken. 

De coronatest voor mensen die Aruba binnenkomen via de luchthaven, blijft voorlopig nog wel, evenals de verplichte verzekering tegen de kosten van een eventuele coronabesmetting. Wel wordt geëvalueerd of het tarief van die verzekering omlaag kan. Een andere heroverweging is of reizigers die volledig zijn gevaccineerd, zonder test Aruba binnen mogen. Beslissingen daarover worden op korte termijn genomen.

Deel dit artikel