Nieuws op Aruba

Tekort aan huisartsen treft 15.000 patiënten

ORANJESTAD – Volgens de Huisartsenvereniging Aruba (Hava) stoppen vijf huisartsen per 1 september met hun werk en is er geen opvolging. Dat zou kunnen betekenen dat tussen de 12.000 en 15.000 patiënten geen huisarts meer hebben. 

Hava verwacht geen oplossing op korte termijn. Binnen het Koninkrijk is al een huisartsentekort en op Aruba verkeren huisartsen in een financieel ongunstigere positie dan hun collega’s in de andere landen en is hun werklast zwaarder. ,,Momenteel zijn er 46 huisartsen voor 107.576 verzekerden. Dat betekent ongeveer 2350 patiënten per huisartsenpraktijk. Het laatste contract tussen Hava en de ziektekostenverzekering AZV dateert uit 2013. Sindsdien zijn de kosten van materiaal en personeel flink gestegen, en moesten ook investeringen worden gedaan om het vereiste kwaliteitsniveau te halen.”

Vorig jaar werden de vergoedingen in opdracht van de Nederlandse regering met vijf procent gekort, als een van de vereisten voor financiële steun aan Land Aruba. Volgens Hava is het nu vrijwel onmogelijk om een huisartsenpraktijk op een goede manier te laten draaien. Uit de vergoedingen moeten de kosten van de praktijkruimte, het personeel en alle andere kosten worden betaald. Aangezien die kosten niet daalden, is het inkomen van de huisartsen sterk gedaald. De huisartsenorganisatie begrijpt de keuzes niet die gemaakt zijn, omdat gebrek aan eerstelijnszorg automatisch betekent dat mensen vaker naar de eerste hulp in het ziekenhuis gaan als ze iets mankeren dat eigenlijk door de huisarts behandeld zou moeten worden. Daardoor lopen de zorgkosten juist op.

In een korte reactie noemt AZV-interim-directeur Edwin Jacobs de verklaring van Hava ‘onruststokerij’. Hij verklaarde dat er huisartsen worden aangetrokken om tijdelijk de patiënten op te vangen. Die dokters worden ondergebracht bij actieve praktijken, onder de noemer ‘huisartsen onder een dak’. 

Deel dit artikel