Nieuws op Aruba

Burgerlijk Wetboek volledig vernieuwd

ORANJESTAD – Op 1 september 2021, morgen dus, treedt het laatste herziene deel van het Burgerlijk Wetboek van Aruba in werking. Na een traject van ongeveer 25 jaar zijn alle zes de boeken ervan minutieus bestudeerd door allerlei belanghebbenden, gewijzigd en goedgekeurd door de Staten van Aruba.

In 2002 werden de eerste gewijzigde delen al ingevoerd. Bijna twintig jaar later is ook op de meest heikele punten overeenstemming bereikt. De meest recente aanpassingen gaan over de keuze voor de achternaam van kinderen en de mogelijkheden om die later te wijzigen, de gemeenschap van goederen bij een huwelijk, de regeling voor het vaderschap, voogdij na echtscheiding en de rechten rond “geregistreerd partnerschap”. Ook op het gebied van het erfrecht zijn veranderingen doorgevoerd.

Volgens demissionair minister van Justitie, Andin Bikker, is ook belangrijke vooruitgang geboekt ten aanzien van huurrecht en arbeidsrecht. Hij is blij dat de megaklus nu eindelijk is geklaard. ,,Dit is belangrijk voor de hele gemeenschap. Voor een aantal burgers zijn er nu mogelijkheden die er voorheen niet waren. De komende weken zal stap voor stap worden uitgelegd wat alle wijzigingen inhouden.”

Deel dit artikel