Nieuws op Aruba

Film “De Slag om de Schelde” ook op Aruba te zien

ORANJESTAD – Ongeveer 200 Nederlandse militairen op Aruba zijn gisteren op een vrijkaartje naar de film geweest. Mits in uniform, konden ze gratis naar ‘De Slag om de Schelde’. De film ging woensdag op het eiland in première. 

In Nederland draait de speelfilm al enige tijd in de bioscoop. Vorige week werd de barrière van 400.000 bezoekers geslecht. De hoofdrolspelers ontvingen hiervoor de Platina Film Award. ‘De Slag om de Schelde’ is de best bekeken Nederlandse bioscoopfilm van dit jaar.

De Slag om de Schelde vond eind 1944 plaats in Zeeland, West-Brabant en Vlaanderen. Het was de grootste operatie op Nederlands grondgebied. Tienduizenden geallieerde militairen uit België, Canada, Nederland, Noorwegen, Polen en het Verenigd Koninkrijk stonden op het onder water gelopen Walcheren tegenover de Duitsers. Doel was om de toegang naar de haven van Antwerpen vrij te krijgen. De slag duurde zo’n 5 weken.

Hoewel de slag doorgaans minder aandacht krijgt dan bijvoorbeeld de Slag om Arnhem of D-Day, wordt deze overwinning van de geallieerden ook wel gezien als het begin van het eind van de Tweede Wereldoorlog in Nederland. Schepen konden na de verovering ongehinderd de Schelde opvaren, waardoor bevoorrading voor de geallieerden stukken eenvoudiger werd.

Het initiatief voor de speelfilm kwam van Het Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg (Vfonds), dat spreekt van een ‘onderbelicht verhaal’. Het Vfonds wilde juist in het jaar waarin 75 jaar vrijheid wordt gevierd, het belang van vrede en vrijheid benadrukken.

Bij de film staan verschillende verhalen centraal, zoals die van een Nederlandse jongen die voor de Duitsers vecht. Hoofdrollen zijn er voor de Nederlandse acteurs Gijs Blom en Susan Radder. De regie is in handen van Matthijs van Heiningen jr, terwijl het scenario van de hand van Paula van der Oest is. Producent is Levitate Film. ‘De Slag om de Schelde’ is met € 14 miljoen na Zwartboek de duurste Nederlandse oorlogsfilm ooit.

Deel dit artikel