Nieuws op Aruba

Hoge kosten voor overvliegen patiënten

ORANJESTAD – Elke patiënt met Covid-19 die naar Colombia moet worden overgevlogen kost de Arubaanse Ziektekostenverzekering (AZV), ongeveer 50.000 florin. Toch spelen financiële argumenten (nog) geen rol bij het besluit om een patiënt wel of niet over te brengen. 

Volgens de interim-directeur van de AZV, Edwin Jacobs, is de helft van het bedrag per patiënt nodig voor de overtocht met Air Ambulance. De andere helft zijn de verpleegkosten voor de maand dat een corona patiënt naar verwachting in het Colombiaanse ziekenhuis moet doorbrengen. Om kosten te besparen wordt overwogen om op elke vlucht van Air Ambulance twee patiënten mee te nemen. 

Minister Dangui Oduber is zich er wel van bewust dat er grenzen zijn aan de financiële mogelijkheden en vreest de dag dat hij de familie van een patiënt moet laten weten dat er geen geld meer is voor verplaatsing naar Colombia. Daarnaast heeft ook Colombia zelf te maken met een nieuwe coronagolf, waardoor er in de nabije toekomst misschien geen ruimte meer is om Arubaanse patiënten op te vangen.

Deel dit artikel