Nieuws op Aruba

IMSAN sluit operatieruimtes om ziekenhuis te gaan helpen

ORANJESTAD – In het Instituto Medico San Nicolas (IMSAN) worden voorlopig geen chirurgische ingrepen verricht. Het personeel dat normaal op de operatieafdeling dienstdoet, gaat de collega’s van het Horacio Oduber Hospital (HOH) bijstaan. Die komen handen tekort bij de behandeling van de patiënten met Covid-19. 

Het zorgstelsel op het eiland kan de zorg voor de coronapatiënten niet langer aan. Er zijn dertien patiënten overgevlogen naar ziekenhuizen in Colombia voor verzorging op een IC. Alle planbare zorg is opgeschort om zoveel mogelijk personeel vrij te maken voor de coronazorg.

,,We hebben nog niet te maken met code zwart”, zei demissionair minister-president Evelyn Wever-Croes dit weekend over de situatie. In een dergelijk scenario moeten artsen keuzes maken om bepaalde patiënten niet te behandelen, omdat er domweg geen mogelijkheid meer is. 

De directie van het HOH is gefrustreerd door het gedrag van een bepaalde groep mensen die, vooral in het weekend, zich te buiten gaan aan alcohol, met vechtpartijen en verkeersongelukken als gevolg. De slachtoffers krijgen hulp, maar het ziekenhuis zit niet te wachten op dit soort vermijdbare incidenten. Het HOH gebruikt de bedden liever voor coronapatiënten. 

Deel dit artikel