Nieuws op Aruba

Niet-gevaccineerden lopen groot risico

ORANJESTAD – Uit de gegevens van Directie Volksgezondheid blijkt dat hoewel de groep niet-gevaccineerde inwoners slechts 29 procent van de bevolking van 18 jaar en ouder uitmaakt, deze verantwoordelijk is voor respectievelijk 82 procent, 87 procent en 77 procent van de ziekenhuisopnames, ic-opnames en sterfgevallen als gevolg van ernstige COVID-19 complicaties sinds het begin van de vierde golf (na 1 juli). Mensen die zich niet laten vaccineren lopen dus een enorm risico.

De bevolking van Aruba bestaat uit ongeveer 125 duizend inwoners, de groep illegalen meegerekend. Op dit moment hebben ongeveer 58 duizend burgers in de leeftijdsgroep van 18 jaar en ouder beide vaccins gekregen. Van de leeftijdsgroep 18+ zijn er 23 duizend ongevaccineerd. De groep gevaccineerden is bijna drie keer zo groot als de groep ongevaccineerden.

Op Aruba is er sinds 1 juli 2021 een toename van 2238 positieve COVID-19 gevallen onder inwoners met AZV (algemene ziekteverzekering). Deze cijfers bestaan uit 738 nieuwe COVID-19 infecties onder de gevaccineerden en 1345 onder de ongevaccineerden. Deze cijfers geven aan dat, hoewel de gevaccineerde groep drie keer zo groot is als de ongevaccineerde groep, het infectiecijfer onder de gevaccineerden lager is dan onder de ongevaccineerde groep.

Sinds 1 juli 2021 werden 116 personen (18+, inwoners) met Covid in het ziekenhuis opgenomen. Van de gehospitaliseerde patiënten waren er 21 gevaccineerd met een of meer vaccins en 94 waren ongevaccineerd. De kans om in het ziekenhuis opgenomen te worden als gevolg van COVID-19 is elf keer hoger voor ongevaccineerde personen. Van de personen die op de ic werden opgenomen, waren er twee gevaccineerd met ten minste één vaccin en dertien waren ongevaccineerd. De kans om als gevolg van COVID-19 op de ic te worden opgenomen is dus zestien keer zo groot voor de niet-gevaccineerden.

Helaas zijn er sinds 1 juli 14 personen overleden, waarvan 13 inwoners, drie gevaccineerd en tien ongevaccineerd. Deze gegevens betekenen dat de kans om aan COVID-19 te overlijden acht keer zo groot is voor de ongevaccineerden.

Deel dit artikel