Nieuws op Aruba

Sterilisatieproject voor zwerfhonden

ORANJESTAD – De regering van Aruba heeft United Dogs Aruba Foundation goedkeuring gegeven voor het project om zwerfhonden te steriliseren en castreren, net als in voorgaande jaren. De actie vindt plaats in de dagen voorafgaand aan Werelddierendag, 4 oktober.

Op basis van de huidige zwerfhondenproblematiek op Aruba, het aantal onverantwoordelijke hondenbezitters en meerdere gevallen van hondenmishandeling en verwaarlozing van honden en de hondenwet, heeft de regering besloten om alleen het steriliseren en castreren van honden die een eigenaar hebben, goed te keuren en geen zwerfhonden.

Zwerfhonden komen niet uit de lucht vallen, ze hebben ooit een baasje gehad. Om de toename van zwerfhonden een halt toe te roepen, is het belangrijk om de aanwas van jonge dieren te stoppen bij mensen die van honden houden, maar niet over de financiële middelen beschikken om hun huisdieren te steriliseren of te castreren. Dit zal de reproductie van honden stoppen en een einde maken aan het zwerfhondenprobleem. Hierna kan de focus liggen op een minimale en goede verzorging van huisdieren en het aanmoedigen van eigenaren van huisdieren om hun huisdieren in hun tuin te houden, zoals vermeld in de hondenwet.

Stichting United Dog Aruba werkt met lokale en internationale vrijwilligers. De dierenartsen die deze operaties gaan uitvoeren zijn ook vrijwilligers. Ze zullen ongeveer 550 honden opereren in een tijdsbestek van vier dagen.

De stichting is voor verschillende aspecten afhankelijk van de overheid. In eerdere campagnes heeft de regering de kosten van onder andere locatie, de water- en elektrische installatie, de tenten, hekken en belastingen gedekt. Voor dit jaar is de stichting in afwachting van wat de regering kan aanbieden, aangezien Aruba nog steeds in de herstelfase zit, veroorzaakt door de pandemie.

Hondenbezitters die hun honden gratis willen laten steriliseren of castreren, worden verzocht contact op te nemen met de United Dogs Aruba Foundation of een van de andere lokale stichtingen op Aruba voor registratie en informatie over hoe honden worden geselecteerd voor de procedure dit jaar.

Deel dit artikel