Nieuws op Aruba

Katholieke scholen vandaag toch open

Archieffoto’s – SKOA

ORANJESTAD – Alle 46 scholen die vallen onder de verantwoordelijkheid van Stichting Katholiek Onderwijs Aruba (SKOA), gaan vandaag toch open. Dat heeft directeur Anuesca Baly bekend gemaakt na een gesprek met Landsbemiddelaar Anselmo Pontilius. Het betreft 9500 leerlingen. 

Demissionair Onderwijsminister Rudy Lampe ligt al geruime tijd overhoop met SKOA. Volgens hem blijkt uit onderzoek naar de financiën van de stichting, dat er jarenlang fouten zijn gemaakt met de besteding van overheidsgeld. Uit het rapport hierover van de Centrale Accountants Dienst, zou blijken dat functionarissen van Directie Onderwijs en SKOA het onderzoek naar de subsidiestromen moedwillig hebben tegengewerkt. De betrokkenen zouden daarvoor structureel hebben samengewerkt. 

De kwestie draait om de vergoeding voor het schoonmaakpersoneel. Daarvoor kreeg SKOA al jaren een vast bedrag als onkostenvergoeding. In de praktijk kregen de schoonmakers een contract voorgelegd waarin hen werd voorgespiegeld dat ze ambtenaar waren met de daarbij behorende arbeidsvoorwaarden. De periodieke bonussen werden in strijd met de regels uitbetaald, volgens Lampe met medeweten van ambtenaren van Directie Onderwijs. 

Ondanks verloren rechtszaken over de kwestie ging SKOA op dezelfde voet door tot begin van dit jaar. De minister beschouwt dit als een criminele handeling met financiële gevolgen voor de overheid en houdt de betrokkenen hiervoor verantwoordelijk. Omdat die blijkbaar niet inzien dat ze verkeerd bezig zijn en het om veel geld gaat, heeft hij aangifte gedaan.

Volgens Baly is ze in gesprek met de overheid over een oplossing en daarom durft ze het aan om de scholen van start te laten gaan. Eerder wilde ze dat niet doen, omdat als er geen oplossing zou komen, het schoonmaakpersoneel wellicht niet betaald zou kunnen worden en de scholen derhalve niet zouden worden schoongemaakt. 

Deel dit artikel