Nieuws op Aruba

Nederland herfinanciert aflopende leningen Aruba

Foto – Minister Xiomara Maduro

ORANJESTAD – Demissionair minister van Economische Zaken, Financiën en Cultuur, Xiomara Maduro, heeft vrijdag haar handtekening gezet onder een financiële overeenkomst met Nederland.  Namens Den Haag tekende staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Door het akkoord leent Nederland een bedrag van 177,1 miljoen florin aan Aruba. Dat geld is bedoeld om aflopende internationale leningen te herfinancieren. Nederland rekent een rente van 2,64 procent, terwijl de huidige rente op de betreffende leningen tussen de vijf en zes procent ligt. Op basis van hetzelfde akkoord wordt volgend jaar een lening van nog eens 346 miljoen florin verstrekt. 

Aruba betaalt de lening van bij elkaar 523,1 miljoen florin terug over tien jaar. Gedurende die periode bespaart Aruba een bedrag van ongeveer 82 miljoen florin aan rente. Omdat de lening dient ter vervanging van een andere lening, verandert de schuldpositie van Aruba niet, maar de lagere rente is wel gunstig voor de schatkist.

Deel dit artikel