Nieuws op Aruba

Prijzen beginnen te stijgen

ORANJESTAD – Over de maand augustus zijn de prijzen voor levensonderhoud licht gestegen. De jarenlange periode van licht negatieve inflatie lijkt definitief tot een einde te zijn gekomen. Die liep sinds 1 januari 2021 op tot 1,8 procent.

In augustus werd vooral bezoek aan de horeca duurder. Horecaondernemers kregen te maken met sterk gestegen kosten voor huisvesting en berekenden die door aan hun klanten. Wie dacht goedkoper uit te zijn door thuis te blijven kwam bedrogen uit. Het voeren van een huishouding werd in vier weken tijd ruim een procent duurder. Door de zomeruitverkoop werden kleding en schoenen aanzienlijk goedkoper, gemiddeld 3,6 procent.

De kerninflatie, de prijsontwikkeling exclusief het effect van energie en voedsel – bedroeg in augustus  0,2 procent. De energie-index – die bestaat uit de producten: elektriciteit, water, benzine en diesel – was 0,6 procent. De voedselindex liet een stijging zien van 0,7 procent. Het bestaansminimum voor een huishouden bestaande uit twee volwassenen en twee kinderen (0-15 jaar) bedroeg in augustus 4.817 florin, een stijging van 36 florin vergeleken met augustus 2020. Het bestaansminimum voor een eenpersoonshuishouden liep op met de helft daarvan.

Deel dit artikel