Nieuws op Aruba

Schoolvaccinatiecampagne gaat van start

ORANJESTAD – De afdeling Jeugdgezondheidszorg (JGZ) laat weten dat binnenkort de schoolvaccinatiecampagne van start gaat. Het gaat om de inentingen tegen de bekende kinderziektes. Kinderen worden niet gevaccineerd zonder toestemming van hun ouders of verzorgers.

Tijdens de schoolvaccinatiecampagne biedt de JGZ vaccinaties aan tegen de ziekten Difterie Tetanus, Poliomyelitis, Mazelen, Rodehond (Duitse mazelen) en Bof. Voor kinderen in de zesde klas van de basisschool biedt de JGZ het HPV-vaccin aan dat baarmoederhalskanker helpt te voorkomen. Voor de JGZ is het essentieel om te benadrukken dat de campagne alleen voor reguliere vaccins is, die ook verkrijgbaar zijn bij het Wit Gele Kruis (WGK). Onder deze vaccins valt NIET het COVID-19 vaccin.

Al meer dan zeventig jaar is de JGZ belast met de vaccinatie van de kinderen van Aruba. De JGZ werkt samen met het WGK en vraagt ook de medewerking van de kleuterscholen en basisscholen om een hoge vaccinatiegraad op Aruba te bereiken.

De JGZ registreert alle vaccins die aan kinderen worden toegediend. Aan het begin van elk schooljaar kan de JGZ herleiden welke vaccins kinderen in de hoogste klas van de kleuterscholen, klas 5 en 6 van de basisscholen nog moeten krijgen. De ouders van kinderen in de genoemde klassen krijgen een brief waarin ze worden geïnformeerd over de schoolvaccinatiecampagne en waarin hun toestemming wordt gevraagd om hun kind(eren) de ontbrekende vaccinatie(s) te geven.

Deel dit artikel