Nieuws op Aruba

Veroordeelde moordenaar komt niet vrij

ORANJESTAD – Het Hof van Justitie heeft in het hoger beroep van Eugene Lampe geoordeeld dat niet kan worden voldaan aan de randvoorwaarden die nodig zijn om deze voor moord veroordeelde man op een veilige manier in de maatschappij te laten terugkeren. Daarom werd het bezwaar tegen de weigering om Lampe vrij te laten afgewezen.

Aruba werd begin april 2008 opgeschrikt door een drievoudige moord op een familie in Macuarima. De destijds 29-jarige Eugene bekende dat hij zijn vader Juan (60), moeder Ina (57), en broer Edvard (30) om het leven had gebracht en daarna het huis van de familie in brand had gestoken. Hij zou na drugsgebruik in een psychose zijn geraakt. Eind 2009 werd hij veroordeeld tot twintig jaar gevangenisstraf.

Nu Lampe, met meerekenen van zijn voorarrest, tweederde van zijn straf heeft uitgezeten, heeft hij recht op vervroegde vrijlating. Volgens het Hof is er echter een probleem. In de straf is gesteld dat Lampe zes jaar lang psychiatrische en psychologische begeleiding moet krijgen als hij vrijkomt en dat is bij gebrek aan capaciteit op dit moment niet mogelijk. Ook is er nog geen dichtgetimmerd begeleidingsplan om te voorkomen dat Lampe weer het verkeerde pad opgaat. Daarom vindt het Hof het niet verantwoord de man te laten gaan. De Reclassering heeft tot 1 oktober om een begeleidingsplan op te stellen.

Deel dit artikel