Nieuws op Aruba

‘Zorgkosten kunnen niet omlaag tijdens deze pandemie’

ORANJESTAD – Demissionair minister van Volksgezondheid Dangui Oduber vindt het niet realistisch om zestig miljoen florin te bezuinigen op de zorg, terwijl de coronapandemie Aruba nog volop in zijn greep heeft. Hij gaat niet opzij voor het College Aruba financieel toezicht (CAft) dat in haar beoordeling van de cijfers over het tweede kwartaal van dit jaar, benadrukte dat de in het verleden gemaakte afspraken over bezuinigingen, gewoon moet worden nagekomen, Covid-19 of niet.

,,Ik heb steeds op het standpunt gestaan dat het niet verantwoord is om onder de huidige omstandigheden zoveel te korten op de zorg.” Dat zei de bewindsman tegen NoticiaCla. ,,We hebben zeker kostenbesparingen doorgevoerd, maar zestig miljoen halen we dit jaar gewoon niet, met alle kosten van corona.” Oduber vindt het prima om met ‘Den Haag’ te praten over verdere bezuinigingen, maar dan wel na de pandemie.

De bezuinigingen op de zorg zijn nodig om de Algemene Ziektekostenverzekering AZV, waar alle inwoners van Aruba verplicht bij aangesloten zijn en premie voor betalen, duurzaam financieel gezond te maken. Sinds de oprichting van de AZV, begin van deze eeuw, moet de overheid jaarlijks vele miljoenen bijpassen.

Minister Oduber ergert zich enigszins aan de halsstarrige opstelling van het CAft en staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, die vasthouden aan de afgesproken bezuinigingen, maar geen oog hebben voor de realiteit. Hij wijst op de nationale commissie van zorgverleners die onderzocht heeft hoe de zorg op Aruba efficiënter kan worden ingericht. ,,Na uitgebreid onderzoek hebben die geconcludeerd dat een belasting op suikerhoudende producten of een andere vorm van inkomstenverhogende maatregelen de enige oplossing is. Dat was niet hun opdracht en dat is jammer.” 

De bewindsman ziet geen oplossing op de korte termijn, omdat Aruba zolang het toerisme niet volledig hersteld is, afhankelijk blijft van leningen uit Nederland om de eindjes aan elkaar te knopen.

Deel dit artikel