Nieuws op Aruba

Toerisme Aruba zwaar getroffen door golf coronabesmettingen in september

Toerisme Aruba zwaar getroffen door golf coronabesmettingen in september

ORANJESTAD – Aruba Hotel & Tourism Association (AHATA) meldt dat het toerisme in de maand september duidelijk te lijden heeft gehad van de corona-ontwikkelingen. De cijfers geven een gemiddelde daling van twaalf procent aan in de hotelbezetting.

Vanwege de vele besmettingen op het eiland door de Deltavariant van het virus, gaven de Amerikaanse gezondheidsautoriteiten het advies om niet-noodzakelijke reizen naar Aruba te vermijden. Uit de cijfers blijkt dat veel mensen daar gehoor aan hebben gegeven. Verschillende groepsboekingen werden afgezegd.

Al in juli, toen de coronabesmettingen hoog opliepen, werden veel reserveringen afgezegd. Dat heeft geleid tot een lagere bezettingsgraad van de hotels. In september kwam die uit op 56,3 procent, wat wel 71 procent lager is dan in dezelfde maand in 2019.  Een kwart van de hotels meldde een bezettingsgraad van onder de veertig procent.

De gemiddelde kamerprijs was in september 243,25 dollar, wat 13,6 procent meer is dan in september 2019. De opbrengst per beschikbare kamer kwam daarmee uit op 136,89 dollar, twintig procent minder dan twee jaar geleden. 

In de eerste negen maanden van 2021 bedroeg de gemiddelde bezettingsgraad van de hotels op Aruba 53,4 procent. De kamerprijs was gemiddeld 8,6 procent lager dan in dezelfde periode in 2019 en de opbrengst per kamer 43 procent lager.

Ook de timesharesector had last van de deltavariant. De voorspelde bezetting werd niet gehaald, maar bleef hangen op 74 procent. Voor deze maand verwacht de sector een bezetting van 82 procent.

Deel dit artikel