Nieuws op Aruba

Windhozen op Aruba

Foto’s en video van Facebook

Verschillende mensen op Aruba waren vandaag getuige van windhozen en het ontstaan daarvan. Het weer verslechterde vanmiddag plotseling, waarna windhozen ontstonden.

Een windhoos is een wervelwind, een snel draaiende kolom lucht die vaak als een trechtervormige slurf onder een onweerswolk zichtbaar is. De hoos trekt met de bui mee en kan een spoor van vernielingen achterlaten. Voor zover bekend was dat vandaag niet het geval en bleef het bij een fascinerend schouwspel.

De zichtbare slurf bestaat net als een wolk uit waterdruppeltjes. De windsnelheden bij een windhoos kunnen zeer lokaal oplopen tot enkele honderden kilometers per uur en de passage van een hoos gaat gepaard met een enorm lawaai. Een beginnende windhoos waarbij de slurf de grond (nog) niet raakt, noemt men een funnel of tuba.


Deel dit artikel