Nieuws op Aruba

Aantal kinderen op Aruba afgenomen

ORANJESTAD – Tijdens de volkstelling Census 2020 zijn in totaal 22.830 kinderen geregistreerd, waarvan 51 procent jongens. In vergelijking met de Census 2010 is het aantal kinderen van zeventien jaar en jonger gedaald met elf procent.

In oktober 2020 vertegenwoordigen de jongeren 21 procent van de bevolking op Aruba. Tien jaar eerder was dat nog 25 procent.

85 procent van de personen in deze leeftijdsgroep is geboren op Aruba en 84 procent heeft de Nederlandse nationaliteit.

In vergelijking met Census 2010 is dit percentage nagenoeg gelijk. In 2010 was 86 procent van de personen in deze leeftijdsgroep geboren op Aruba en had 88 procent de Nederlandse nationaliteit. In 2020 kwamen de kinderen die niet op Aruba zijn geboren uit 51 verschillende landen.

Tijdens de Census2020 waren de kinderen aanwezig in een derde van de huizen op Aruba. In 35 procent van de huizen is er minimaal een kind onder de zeventien jaar. De meeste van deze kinderen, 44 procent, wonen bij een getrouwd stel met kinderen. Negentien procent woonde bij een niet-gehuwd stel met kinderen, dertig procent woonde bij een alleenstaande moeder, drie procent woonde bij een alleenstaande vader en drie procent woonde alleen.

In 2020 had 81 procent van de huishoudens minstens een kind en woonde in een huis, terwijl zestien procent in een appartement woonde en drie procent in een ander soort verblijf woonde. In 76 procent van de huizen waar kinderen woonden, was het huis eigendom van de ouder.

Census2020 geeft aan dat 24 procent van de jonge leeftijdsgroep in Oranjestad Oost en West woont, gevolgd door Noord en Tanki Leendert met 23 procent. Echter, 23 procent van de jongeren woont in Paradera en Santa Cruz, gevolgd door Noord, Tanki Leendert en Savaneta waar 22 procent van de bewoners tussen 0 en 17 jaar oud was.

87,5 procent van de kinderen gaat naar een kinderdagverblijf, school of hoger onderwijs. De meerderheid van 51,2 procent zat op een basisschool. Kinderen in de leerplichtige leeftijdsgroep die niet naar school gingen, hadden voornamelijk een fysieke of mentale gezondheidskwestie.

Per oktober 2020 was 98 procent van de kinderen in de leeftijdsgroep van 0-17 jaar in goede gezondheid.

Deel dit artikel