Nieuws op Aruba

Aruba zet stappen naar voedselzelfvoorziening met nieuwe kas

Foto – 297 Farm

ORANJESTAD – 297 Farm bouwt een kas op Aruba om een bijdrage te kunnen leveren aan de productie van lokale groente. De kas vormt een aanvulling op de vertical farm die al eerder werd gebouwd.

Omdat Aruba een eiland is, is het importeren van voeding geen gemakkelijke opgave en het feit dat bijna 100 procent van Aruba’s voeding geïmporteerd moet worden maakt het alleen maar moeilijker, legt Patricia Mitton van 297 Farm uit in een artikel in het vakblad Groentennieuws. “Het is belangrijk om lokale voeding te gaan telen. Wat we importeren legt lange afstanden af, wat betekent dat het een grote ecologische voetafdruk heeft. Bovendien is 30 procent van die voeding bedorven als het aankomt. Als je dit bedenkt en de problemen die klimaatverandering met zich meebrengt erbij optelt, is de voedselvoorziening van Aruba uiterst kwetsbaar.”

297 Farm besloot hier iets aan te doen door een vertical farm te bouwen. Momenteel worden er tien soorten sla geteeld in de vertical farm, evenals verschillende soorten kiemgroenten en spruiten. 297 Farm wil dat assortiment nu vergroten en uitbreiden door hun eigen kas te bouwen, waardoor hun opbrengst met een factor 10 zal toenemen en kan diversifiëren naar andere bladgroenten, kruiden en uiteindelijk stokgewassen zoals komkommers en tomaten.

Hoewel Aruba natuurlijk nog steeds veel importvoeding nodig zal hebben, gelooft Patricia dat het eiland op een keerpunt staat. “De mentaliteit is aan het veranderen en mensen realiseren zich dat we als natie meer zelfvoorzienend moeten worden op het gebied van voedselzekerheid. We zien de laatste jaren een toename van lokale teelt waarbij traditionele methoden worden gecombineerd met innovatieve technologische methoden. Om als natie succesvol te zijn, hebben we beide nodig.”

Deel dit artikel