Nieuws op Aruba

Cypergrassen en schijngenadekruid ontdekt op Aruba

Foto’s – John Janssen

ORANJESTAD – Tijdens een bezoek aan Aruba hebben onderzoekers John Janssen en André van Proosdij van Wageningen University & Research samen met Erik Houtepen van Carmabi drie plantensoorten ontdekt die nooit eerder gevonden zijn op Aruba, Bonaire en Curaçao. Het gaat om schijngenadekruid en de cypergrassen Cyperus surinamensis en Cyperus distans.

De gevonden planten groeien vlak bij elkaar in een tanki, een gegraven plas waar regenwater wordt opgevangen om in het droge seizoen te gebruiken. Twee soorten zijn nieuw voor de Nederlands Caribische eilanden. De derde was tot nu toe binnen de Nederlandse Cariben alleen bekend op de Bovenwindse Eilanden.

De soorten zijn ontdekt tijdens een cursus vegetatie- en floramonitoring. Deze werd gegeven aan professionals en vrijwilligers van onder andere de natuurbeheerorganisatie Fundacion Parke Nacional Aruba (FPNA).

Deel dit artikel