Nieuws op Aruba

‘We stoppen niet abrupt met steunmaatregelen’

ORANJESTAD – Minister-president Evelyn Wever-Croes is niet van plan de ondersteuningsmaatregelen Fase en de loonkostensubsidie te beëindigen met ingang van 1 januari. Wel benadrukte ze dat problemen met de liquiditeit van de landsfinanciën dat voornemen in de war kunnen sturen.

De voorzitter van het College Aruba financieel toezicht, Raymond Gradus had eind vorige week een dringend advies aan het adres van de tegering: ,,Stop aan het einde van dit jaar met de ondersteuningsmaatregelen Fase en de loonkostensubsidie.” Volgens hem is de economie voldoende hersteld, is er voldoende werk en kunnen bedrijven nu weer op eigen kracht overeind blijven. ,,Het toerisme gaat goed, de hotels zitten vol.”

Desondanks ontvangen nog maandelijks 2700 personen een uitkering uit het Fasefonds, omdat ze hun baan door corona zijn verloren. Volgens Gradus is het probleem dat mensen die een uitkering krijgen, niet gemotiveerd zijn om weer aan het werk te gaan. 

De regering is ook van mening dat de ondersteuning moet worden afgebouwd, maar wil daar mee tijd voor nemen. Premier Wever-Croes liet tegelijk weten dat als Aruba geen liquiditeitssteun uit Nederland krijgt voor het laatste kwartaal van dit jaar, dat voornemen niet kan worden uitgevoerd. ,,In dat geval moeten we geld lenen op de lokale markt en kunnen we niet anders dan nog meer bezuinigingen doorvoeren. Dat zou betekenen dat we noodgedwongen de steunmaatregelen moeten stoppen.” 

In de tussentijd worden alle ontvangers van de coronasteun gecontroleerd. Zo werden eind vorige week verschillende taxichauffeurs betrapt, die aan het werk waren, maar hun Fase-uitkering nog niet hadden stopgezet.

Deel dit artikel