Nieuws op Aruba

Economische groei in de dubbele cijfers

ORANJESTAD – In 2021 zal de Arubaanse economie naar verwachting haar hersteltraject voortzetten dat in de tweede helft van 2020 is uitgezet. Concreet zal het reële bbp naar verwachting groeien met 15,5 procent in het basisscenario, 17,9 procent in het optimistische scenario en met 13,0 procent in het pessimistische scenario. 

Dat heeft de Centrale Bank van Aruba (CBA) berekend: ,,Het verwachte economische herstel in 2021 wordt gestimuleerd door het snelle herstel van het toerisme nadat de internationale reisbeperkingen waren opgeheven, evenals de voortdurende uitvoering van de loonsubsidie- en FASE-programma’s van de regering van Aruba (GOA), die helpen bij het in stand houden van de particuliere consumptie.” 

In 2022 verwacht CBA dat aanhoudend herstel van de toeristische sector en aantrekkende particuliere investeringen, de reële bbp-groei verder stimuleren. Het voorspelde groeipercentage varieert volgend jaar van 3,1 procent (pessimistisch) tot 12,0 procent (optimistisch), met een reële BBP-groei van 7,7 procent. 

De verwachte nominale groei van de export van toeristische diensten varieert tussen 42,4 procent (pessimistisch) en 59,6 procent in 2021 (optimistisch) vergeleken met een jaar eerder, met een basisgroei van 51,0 procent. Vergeleken met 2021 varieert de verwachte groei van de nominale export van toeristische diensten voor 2022 tussen 19,5 procent (pessimistisch) en 46,6 procent (optimistisch), met een groei van 33,8 procent in het basisscenario. ,,Het herstel van de toeristische sector, evenals het herstel van de particuliere investeringen (in 2022), zullen waarschijnlijk leiden tot extra inkomsten voor lokale werknemers. Dit zal naar verwachting op zijn beurt de vraag naar goederen en, bij uitbreiding, de invoer van goederen doen toenemen”, aldus CBA.

Deel dit artikel