Nieuws op Aruba

Ministers boos over omstreden contract met Eagle LNG

ORANJESTAD – De kleinste coalitiepartij RAIZ eist een onderzoek naar de overeenkomst die water- en energiebedrijf WEB heeft getekend met het Amerikaanse bedrijf Eagle LNG. De twee ministers en de twee Statenleden vinden afspraken over twintig jaar gasleverantie in strijd met het coalitieakkoord. Daarin staat dat waterstof de ‘brandstof van de toekomst’ is. 

De regering kondigde begin deze week met veel bombarie de ondertekening van het contract aan. Toen de bewindslieden van RAIZ vroegen om uitstel, bleek dat de handtekeningen al gezet waren en dat de ondertekeningsceremonie slechts symbolisch was. Daarop besloten de twee ministers weg te blijven van het feestje. 

Ze zijn niet alleen boos over de keuze voor gas, maar ook over het gebrek aan transparantie. Naar hun mening moet een dergelijk contract door het parlement worden getoetst. Van de honderden miljoenen dollars die met het contract zijn gemoeid, neemt WEB 40 miljoen voor haar rekening.

De ‘gasfabriek’ komt op een deel van het terrein dat toebehoorde aan de olieraffinaderij. De bouw gaat in 2024 van start. Tot die tijd moeten vergunningen en andere juridische zaken worden geregeld. 

Deel dit artikel