Nieuws op Aruba

Onenigheid tussen leiders Parlement

ORANJESTAD – De voorzitter en vicevoorzitter van de Staten van Aruba, Edgard Vrolijk (MEP) en Raymond Kamperveen (RAIZ), hebben het met elkaar aan de stok over een vergadering van de Staten over het contract met Eagle LNG. Kamperveen, die vorige week de baas was omdat Vrolijk op dienstreis was, veranderde de aard van de bijeenkomst van een Openbare Bijeenkomst, in een Openbare Vergadering.

De kleinste coalitiepartij RAIZ eist een onderzoek naar de overeenkomst die water- en energiebedrijf WEB heeft getekend met het Amerikaanse bedrijf Eagle LNG. De twee ministers en de twee Statenleden vinden afspraken over twintig jaar gasleverantie in strijd met het coalitieakkoord. Daarin staat dat waterstof de ‘brandstof van de toekomst’ is. 

Hoewel Vrolijk wel vindt dat de Staten geïnformeerd moeten worden over het contract, vindt hij een bijeenkomst daarover voldoende. Kamperveen wil dat Statenleden de verantwoordelijke minister aan de tand moeten kunnen voelen over het contract en de gevolgen daarvan. Het heeft immers een looptijd van twintig jaar. Daarom vindt hij een Openbare Vergadering noodzakelijk.

Welke minister ter verantwoording wordt geroepen is nog niet duidelijk. Glenbert Croes is in het huidige Kabinet minister van Energie, maar de wet waarin dit wordt geregeld is nog niet klaar. Officieel is premier Evelyn Wever-Croes nog steeds belast met energie. Croes moest vorige week veel antwoorden schuldig blijven op kritische vragen van de pers, dus hij is overduidelijk niet betrokken geweest bij de gasdeal.

De vraag is overigens of de Staten wel bijeenkomen.  Er is een grote protestdemonstratie voor de deur van het bestuursgebouw, waar ook het parlement zetelt. Daarnaast zijn er gedurende het weekend bedreigingen binnengekomen die door de veiligheidsdienst zeer ernstig worden genomen.

Deel dit artikel