Aruba

Afscheidscadeautje minister Benny Sevinger door gerecht vernietigd

Afscheidscadeautje minister Benny Sevinger door gerecht vernietigd

Benny Sevinger, voormalig minister en thans AVP-Statenlid op Aruba heeft in een civiele zaak een stevige tik op de vingers gekregen van de Arubaanse rechter. De karatekampioen en populaire politicus werd na de verkiezingen van 22 september 2017 demissionair, maar gaf een maand later toch een cadeautje aan het Arubaanse bedrijf Ocean Eco Cleaning.

Hij tekende een overeenkomst van erfpacht, waardoor Ocean voor een relatief laag bedrag de percelen als erfpachter zou kunnen verkrijgen. De bedoeling van Ocean was om op die percelen appartementen te gaan bouwen, vermoedelijk voor verhuur, iets anders dus dan gebruik voor de eigenlijke bedrijfsactiviteiten. De prijs van 173.505 florin werd direct nadien betaald door Ocean.

Rechter

Maar zijn opvolger, Otmar Oduber, die kort daarna aantrad zette alle verkoopprocessen van publieke eigendommen stop. Ocean stapte daarna naar de rechter.

Het gerecht in eerste aanleg van Aruba besliste op 3 november 2021 dat deze voor Ocean voordelige transactie onderdeel was van het ‘afscheidsbeleid van de demissionaire minister: niet lang voor een wisseling van de regering plaatsvindt, worden inhoudelijk twijfelachtige besluiten genomen met als kennelijk motief het volgende bestuur voor een voldongen feit te stellen, aldus de rechter.

De oud-minister werd al verdacht van gesjoemel met de toewijzing van overheidsterreinen ten tijde van het kabinet Mike Eman, tussen 2009 en 2017. Sevinger werd tijdens zijn detentie gekozen als volksvertegenwoordiger en is weer op vrije voeten, maar blijft verdachte in deze corruptiezaak.

Inbreuk Rechtsorde

Het cadeautje van Sevinger heeft volgens de rechter consequenties voor de schaarse Arubaanse openbare goederen. Hij stelt in zijn vonnis: ‘Het past – naar ongeschreven recht van Aruba – een demissionaire minister om ‘een zekere mate van terughoudendheid te betrachten, zeker als het gaat om een niet urgente aangelegenheid.’

Het gerecht overweegt daarom dat – hoewel Ocean van plan was de percelen commercieel te gaan exploiteren – bij de sluiting van de erfpachtovereenkomsten niet de richtlijnen voor het verkrijgen van commercieel onroerend goed in acht zijn genomen.

De rechter noemt de beslissing van de minister onbegrijpelijk en twijfelachtig. ‘Het levert een zodanige inbreuk op fundamentele beginselen van de Arubaanse rechtsorde op dat de overeenkomsten nietig moet worden verklaard.’


Deel dit artikel