Nieuws op Aruba

Aruba gaat leren leven met corona zonder beperkingen

ORANJESTAD – De Arubaanse overheid werkt aan een plan om ‘te leren leven met het coronavirus zonder beperkingen’. Dat meldt Caribisch Netwerk vandaag. Daarom moet het ziekenhuis gaan investeren in een structurele uitbreiding van de intensive care en corona-afdeling. Ook gaat het testbeleid onder de loep. Dat zegt gezondheidsminister Dangui Oduber.

In de persconferentie op Aruba werd bekend dat de overheid geen nieuwe maatregelen gaat nemen, ook al zorgt de omicron-variant voor de hoogste besmettingscijfers sinds het begin van de pandemie.
“We zitten in de vijfde golf”, zegt Oduber. “Elke keer komen er verschillende varianten. De boodschap is nu dat we bezig zijn met een plan hoe we ermee kunnen leven. Van pandemie naar endemie. Anders blijf je terugvallen in dezelfde cyclus van de afgelopen twee jaar die Aruba, de wereld, gegijzeld houdt.”

Volgens Oduber is de intentie van testen altijd geweest om de verspreiding, het aantal besmettingen in te perken. “Maar we hebben nu al meer dan 3000 gevallen, dus het virus is al wijdverspreid. De vraag waarover het medisch cluster zich nu gaat buigen, is of al dat testen nog wel zin heeft.”

De minister zegt dat de discussie gaat over of je alleen nog de kwetsbare groepen en mensen in essentiële beroepen moet testen. “Want iedereen testen zoals we nu doen, kost veel geld en geeft dus niet het gewenste resultaat zoals bij de vierde golf. De komende weken gaan we dus bekijken wat het nieuwe beleid wordt.”


Deel dit artikel