Aruba

Aruba heeft weer zand op het strand

Drie stranden op Aruba zijn weer volledig met nieuw zand bijgewerkt. Het gaat om de stranden van Arashi, Boca Catalina en Eagle Beach. Die hebben te lijden onder erosie. De Dienst Openbare Werken (DOW) stortte het meeste zand op Eagle Beach. Daar kwam twee kilometer zand bij. Arashi strand kreeg er 580 meter en Boca Catalina bijna 150 meter zand bij.


De stranden zijn aangevuld omdat er veel stenen lagen waar vroeger wit zand lag. Daardoor was er minder ruimte op het strand. Nu de stranden aangevuld zijn met wit zand dat uit andere gebieden is aangevoerd, zijn ze toegankelijker geworden voor strandgangers.

De regering heeft middelen uitgetrokken om te investeren in de verwijdering van wit zand uit de zee in gebieden die zijn goedgekeurd door de betreffende overheidsdiensten.

Verzadigd

In Eagle Beach heeft de DOW het witte zand onder de zeedruifstruiken aangevuld. Het zand in dit gebied was verzadigd en van kleur veranderd als gevolg van tientallen jaren van kampeeractiviteiten.

Naast het opknappen, was het ook van essentieel belang de verzorging uit te voeren. De stranden van Aruba zijn zeer kwetsbare leefgebieden waar veel diersoorten leven. Van grotere soorten, zoals zeeschildpadden tot kleine beestjes. Zoals krabben, schelpdieren en vissen en ook zeegras en vogels die deze gebieden bewonen en bezoeken.

Met de onderhoudswerkzaamheden op de drie stranden is de eerste fase van het herstel voltooid. Deze onderhoudswerkzaamheden zullen worden voortgezet bij andere stranden en bij historisch en natuurlijk erfgoed. Dit zijn onder andere Casibari en binnenkort Seroe Colorado en San Nicolas.


Deel dit artikel