Aruba

Deadline registratie medische beroepen op Aruba op 31 maart

Deadline registratie medische beroepen op Aruba op 31 maart

ORANJESTAD – De Directie Volksgezondheid roept alle zorgaanbieders op om zich voor 31 maart te registeren bij de dienst in het AruBIG systeem. Die trad op 2 augustus vorig jaar in werking, waardoor onder andere artsen, apothekers, tandartsen en andere medisch personeel zich in het nieuwe Arubaanse medische register moeten laten opnemen.

Een zorgaanbieder kan een eenmanszaak, bedrijf, stichting of coöperatieve vereniging zijn die gezondheidszorg verleent op Aruba.

AruBIG

Volgens artikel 2 van de Landsverordening kwaliteit in de gezondheidszorg moeten deze zorgaanbieders zich registreren om diensten te kunnen blijven verlenen. Als zij ook personeel in dienst willen nemen, moeten zij zich inschrijven in het AruBIG-register (Aruba beroepen in de individuele gezondheidszorg).

Aruba is met een eigen wet AruBIG gekomen om het tekort in medische beroepen op te lossen. Maar ook om jongeren die vaak in de regio studeren en niet in Nederland, de kans te geven om in de gezondheidszorg op Aruba te werken. Die konden door de regels en kwaliteitsnormen van het Nederlandse systeem meestal niet aan de slag zonder zich eerst bij te laten scholen in Nederland en/of erkende opleidingen.

De Arubaanse overheid heeft personen in medische beroepen die onder de AruBIG vallen, eerder opgeroepen om zich te registeren. Maar heeft de deadline voor registratie van 15 november vorig jaar verlengd naar 31 maart dit jaar.

Website

Alleen geregistreerde zorgverleners kunnen een zorgverlener in dienst nemen. Dat kan gedaan worden op de website van het Department of Public Health. Daar is ook informatie te vinden over de benodigde documenten voor registratie.

Sommige instanties hebben zich al geregistreerd bij AruBIG. Het is nu echter de bedoeling dat alle aanbieders dit ook gaan doen. De uiterste inschrijfdatum is 31 maart 2022.

Deel dit artikel