Nieuws op Aruba

Hotelbezetting Aruba in december valt tegen

Hotelbezetting Aruba in december valt tegen

ORANJESTAD – De bezettingsgraad van de hotels in december is lager uitgekomen dan verwacht door de vijfde coronagolf. Aruba Hotel & Tourism Association (AHATA) laat weten dat de bezettingsgraad is uitgekomen op 69 procent, terwijl er 76 procent was voorspeld. Dat is zeventien procentpunt lager dan dezelfde maand in topjaar 2019. 

Per hotelovernachting werd gemiddeld 337,38 dollar betaald, wat 0,5 procent minder is dan twee jaar geleden. De opbrengst per beschikbare kamer kwam zeventien procent lager uit dan in december 2019, met een bedrag van 232,93 dollar. 

Over heel 2021 is de bezettingsgraad uitgekomen op 56,7 procent. Dat is 67 procent ten opzichte van 2019. 

De timeshare sector bleef redelijk stabiel, maar had ook te maken met afzeggingen. Dat leidde tot een bezettingsgraad van 82 procent in december. De projectie voor de maand december was 91 procent. Daarmee kwam de sector over heel 2021 uit op een bezetting van 75 procent. Voor deze maand wordt 86 procent bezetting verwacht.

AHATA heeft van haar leden gehoord dat een kwart van de reserveringen voor de maand januari is afgezegd. Dat komt door de waarschuwing van de Amerikaanse gezondheidsautoriteiten om alleen noodzakelijke reizen naar Aruba te maken. Ook voor de maanden daarna regent het afzeggingen.

Verwacht wordt dat over heel 2022 de ontwikkeling van het toerisme minder rooskleurig wordt dan tot voor kort werd voorspeld en het economisch herstel langer gaat duren. 

Deel dit artikel