Aruba

Middelbaar beroepsonderwijs Kinderopvang gestart als onderdeel van het Sociaal Crisisplan Aruba

Foto boven: Monument voor de twee omgekomen kinderen | Caribisch Netwerk

ORANJESTAD – Onlangs is op Aruba de opleiding MBO-Kinderopvang niveau 3 voor kinderopvangpersoneel gestart. De opleiding is te danken aan de inzet van het Sociaal Crisisplan dat ingesteld is nadat UNICEF in 2018 de noodklok luidde over geweld tegen en misbruik van kinderen op het eiland.

De Arubaanse overheid heeft geld beschikbaar gesteld om een ​​deel van de kosten van deelnemers te dekken. De opleiding is geaccrediteerd door de Directie Onderwijs van Aruba.

Sociaal Crisisplan

UNICEF wees onder meer op de grote vraag naar veranderingen in de normen en waarden waarmee Arubaanse ouders hun kinderen opvoeden. Vaak wordt geweld gebruikt om kinderen te corrigeren.

De VN-organisatie concludeerde ook dat er een tekort is aan concrete en betrouwbare data in de sociale sector. Daarom is er een centraal registratiesysteem gekomen dat dienst als centrale database voor betreffende sectoren.

Begeleiding

De resultaten laten zien dat ouders en naaste gezinnen van problematieke kinderen vaak begeleiding en hulp nodig hebben. Het Sociaal Crisisplan opende in 2020 het Centrum voor Jeugd en Gezin, een multidisciplinair centrum waar ouders, gezinnen, opvoeders en jongeren die met een probleem te maken hebben, worden begeleid. Dit centrum biedt hulp aan de gemeenschap vanuit meerdere entiteiten die preventief werken, onder één dak.

Het Sociale Crisisplan is eind 2018 gestart en heeft met twintig partners continu gewerkt aan in totaal 31 projecten met als hoofddoel de kinderen en jongeren van Aruba te beschermen. De opleiding MBO-Kinderopvang niveau 3 voor kinderopvangpersoneel is een van deze projecten.


Deel dit artikel