Nieuws op Aruba

Minister Oduber roept ziekenhuisdirecteur tot de orde

ORANJESTAD – Minister Dangui Oduber van Toerisme en Volksgezondheid heeft in scherpe bewoordingen gereageerd op de uitlatingen van de directeur van het Horacio Oduber Hospital, Jacco Vroegop. Die zou tijdens een interview hebben gezegd dat de vaccins tegen corona niet goed werken.

Volgens de bewindsman zei Vroegop: ,,Volgens mij wordt nu breed erkend dat de verschillende vaccins tegen Covid-19 ons minder goed beschermen tegen besmetting dan eerder werd gedacht.” Hij is van mening dat dit incorrect is en ongepast voor een ziekenhuisdirecteur.

Oduber wijst op de gegevens die door het ziekenhuis zelf zijn verstrekt en waaruit blijkt dat van de patiënten die met corona in het ziekenhuis liggen, tachtig procent niet gevaccineerd is. ,,Hoe kun je dan zeggen dat vaccineren niet goed werkt?” Hij eist dat Vroegop zijn uitlatingen terugneemt.

Het lijkt te gaan om een misverstand. Uit internationaal onderzoek blijkt dat de werking van de vaccins sneller minder wordt dan aan het begin van de vaccinatiecampagne werd aangenomen. Vandaar dat nu wereldwijd, en ook op Aruba, mensen een boosterprik kunnen krijgen. Daarnaast blijkt de omicronvariant ook veel mensen te besmetten die gevaccineerd zijn. De vaccins beschermen dus minder goed tegen besmetting met deze variant, maar zorgen er wel voor dat mensen minder ziek worden. 

Minister Oduber stelt dat de Arubaanse autoriteiten nooit hebben gezegd dat vaccineren besmettingen tegengaat en altijd hebben gewezen op de mildere ontwikkeling van corona na vaccinatie. Hij leest uit de woorden van Vroegop dat die iets anders suggereert. 

Deel dit artikel