Nieuws op Aruba

Nederland zal landgenoten via de eilanden evacueren bij escalatie Venezuela

Boven: Karel Doorman kan grote groepen mensen evacueren
Archieffoto: Protest in Coro

Den Haag houdt rekening met een grotere toestroom van migranten naar Aruba, Bonaire en Curaçao als de situatie escaleert in Venezuela.

Defensie zal dan waarschijnlijk bij moeten springen als de regering besluit Nederlanders uit Venezuela te evacueren. Dat blijkt uit het introductiedossier van de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken, Wopke Hoekstra.

Er zijn interdepartementale werkgroepen ingericht om in overleg met de eilanden voorbereidingen te treffen voor dit scenario.

De verdediging van de onafhankelijkheid en territoriale integriteit van de vier landen van het Koninkrijk is een Koninkrijksaangelegenheid. De Gouverneurs van Aruba, Curaçao en St. Maarten kunnen als vertegenwoordigers van de Koninkrijksregering over de krijgsmacht beschikken na goedkeuring door de Rijksministerraad.


Deel dit artikel