Aruba

Aantal corona-doden Aruba aanmerkelijk hoger dan tot nu toe bekend gemaakt

Aruba maakt maandag aantal Arubaanse corona-doden bekend die in Colombia zijn overleden sinds juli 2021

Maandag zal de dienst Volksgezondheid DVG van Aruba het corona-sterftecijfer een update geven. Het aantal inwoners van Aruba dat is overleden aan de gevolgen van covid-19 is aanmerkelijk hoger dan de 198 die tot nu toe zijn gerapporteerd. Dat meldt DVG.

Naar nu blijkt zijn de sterftecijfers van inwoners van Aruba die naar Colombia zijn gebracht voor behandeling op de intensive care en bezweken zijn aan corona, nooit meegeteld in de dagelijkse cijfers.

Het gaat om referral-patiënten sinds juli vorig jaar. Deze mensen werden gestuurd om de druk op de intensive care te verlichten en open te houden voor spoegevallen.

Als reden zegt DVG dat ziekteverzekeraar AZV de mortaliteitsgegevens niet doorgaf vanwege de wet op de privacy. Daar wordt nu van afgestapt omdat de gegevens als essentieel worden gezien voor de statistiek op Aruba.

DVG zal maandag bekend maken hoeveel mensen uit Aruba zijn gestorven in Colombia sinds juli 2021. Dan worden ook de blauwe tabellen geüpdated. De stijging, maandag, zal substantieel zijn, ook al gaat het om patiënten die soms al weken of maanden geleden zijn overleden, aldus DVG.

Op dit moment liggen nog zes patiënten uit Aruba op de intensive care in Colombia.


Deel dit artikel