Aruba

Aruba mag salariskorting nog niet afbouwen

Aruba mag salariskorting nog niet afbouwen

Aruba krijgt geen toestemming van Nederland om de salariskorting van 12,5 procent deels af te kunnen bouwen. Dat heeft de Rijksministerraad vandaag besloten. Die stemt daarmee niet in omdat Aruba nog een beroep doet op de noodsteunleningen ten behoeve van de liquiditeit en geen sluitende begroting kent.

Wel is afgesproken dat Aruba voorstellen doet voor een andere invulling van de salariskorting. Verder wordt met de landen bekeken onder welke voorwaarden op termijn de salariskorting kan worden afgebouwd.

Begroting

Aruba hoeft ook in 2022 niet aan de begrotingsnormen te voldoen. Dat betekent dat het eiland dit jaar binnen bepaalde kaders meer geld kan uitgeven dan er binnenkomt.

De regels voor de begroting van de landen zijn wettelijk vastgelegd. Afgesproken is dat de Aruba zorgt voor een sluitende begroting. Als gevolg van de wereldwijde coronapandemie lukte dat eerder in 2020 en 2021 niet.

Aruba vroeg en kreeg toen akkoord om af te wijken van de afspraken. De aanhoudende pandemie en alle daaruit voortkomende gevolgen zorgen dat het land voor dit jaar weer toestemming moest vragen om af te wijken van de vastgelegde eisen.

“Ik ben blij dat we hier met de landen samen deze afspraken over hebben kunnen maken”, aldus staatssecretaris Van Huffelen van Koninkrijksrelaties na afloop van de Rijksministerraad vandaag.

Nederland bood de landen tot nu toe hulp met noodsteunleningen van ongeveer één miljard euro. Ook is er voortdurende ondersteuning bij de bestrijding van covid-19. Daarnaast hielp Nederland met bijvoorbeeld voedselpakketten.

Deel dit artikel