Nieuws op Aruba

Nederlandse ombudsman is op Aruba

ORANJESTAD – De Nederlandse ombudsman, Reinier van Zutphen, is op Aruba. Daar is hij geregeld om het eiland te assisteren bij de opzet van een eigen ombudsman op het eiland. Die is er nu nog niet.

De ombudsmanwet is al goedgekeurd en de Arubaanse regering probeert die wet in de grondwet te verankeren. Het wachten is op de Arubaanse Staten om het hele proces af te ronden, tot aan de grondwet toe.

De Arubaanse regering heeft gezegd dat als dat niet lukt, de wet toch gaat invoeren en een ombudsman gaat zoeken om het werk te doen. Aruba is tot nu toe de enige partner in het Nederlandse Koninkrijk die nog geen eigen ombudsman heeft.

De functie ombudsman is een instelling waar inwoners van Aruba vragen kunnen stellen of klachten kunnen indienen over hoe ze door de overheid zijn behandeld en over zaken in relatie tot de overheid, die niet goed voelen.

De Arubaanse regering zegt dat zij in de begroting geld heeft gereserveerd voor de ombudsman. Maar het parlement is verantwoordelijk voor de werving en selectie van een ombudsman en de instelling. 

Deel dit artikel