Nieuws op Aruba

‘Van Huffelen mag echt Parkietenbos niet zien’

'Van Huffelen mag echt Parkietenbos niet zien'

Staatssecretaris van Koninkrijksrelaties Alexandra van Huffelen komt, tijdens haar werkbezoek aan de eilanden, vandaag aan op Aruba. Anouk Balentina, voorvechtster voor een schoon milieu waarschuwt de kersverse staatssecretaris dat niets is wat het lijkt als het aankomt op het Parkietenbos, de open vuilstortplaats van Aruba.

“Ik wil u hartelijk danken. Opeens komen allerlei mensen en instanties in actie om te zorgen dat de buitenkant van Parkietenbos er piekfijn uitziet. Uiterlijk vertoon is namelijk waar het allemaal om draait.

Nu krijgt mijn straatje opeens een mooie beurt. Planten en bomen langs de weg worden mooi gesnoeid, alle plantsoenen en langs de weg wordt mooi schoongemaakt, de gaten in de weg worden met asfalt snel gefixed zodat, als u straks met uw delegatie over deze weg rijdt, u niet door elkaar wordt geschud.

Ik zie dat de Parkietenbos dump netjes wordt opgeruimd, de smeulende branden worden telkens met zand afgedekt en plotseling zijn er wel bulldozers beschikbaar om ervoor te zorgen dat er geen spontane branden ontstaan. Toen enkele weken geleden een hele stapel banden in de fik stond die enorme zwarte rookwolken produceerde waren die bulldozers in geen velden of wegen te bekennen.

Aan de rechterzijde bij de ingang van de dump zijn een heleboel containers op elkaar gestapeld, waarschijnlijk om uw uitzicht zoveel mogelijk te belemmeren. En ik durf te stellen dat ze heel snel voorbij zullen rijden om zo snel mogelijk uit deze buurt te verdwijnen.

Ik hoop dat u deze façade, dit uiterlijke vertoon, door heeft en de durf heeft om uw chauffeur te vragen om even te stoppen. Bijvoorbeeld vlak voor mijn huis of daar waar de zogenaamde windvaan en -vlag staan die ons moet informeren wanneer de wind verkeerd staat en of de incinerator aan is. Vraag de chauffeur om niet door te rijden maar de poort in te gaan om die incinerator zelf te zien. Die hoogstwaarschijnlijk even is stil gelegd om vooral de overlast niet te laten zien. Vraag ze waar de sludge van de rioolwaterzuiveringsinstallatie te drogen wordt gelegd. En stap even uit om de poepgeur te ruiken waar wij dag en nacht aan worden blootgesteld.

Laat u niet bedotten door deze cosmetische ingrepen om u vooral zand in de ogen te strooien; dat het allemaal wel meevalt. Want het valt niet mee. Echt niet.

En daarom ben ik vandaag nu u hier bent en langs komt rijden blij, heel blij, want dan hebben buurtbewoners ook een dagje rust. Geen stank, geen giftige stoffen om in te ademen. Eindelijk een dagje met schone lucht. Iets wat u en die bestuurders te Oranjestad zo vanzelfsprekend vinden, maar wij, de buurtbewoners van Parkietenbos iedere dag naar snakken.

Dus, komt u alstublieft zo veel mogelijk en zeg dan dat u iedere keer als u uit het vliegtuig stapt langs Parkietenbos wil rijden. Dan hebben wij telkens plezier van uw komst.

Nogmaals, welkom mevrouw van Huffelen.”

Anouk Balentina


Deel dit artikel