Aruba

Zorgaanbieders op Aruba maken zich zorgen over eigen bijdrage

Zorgaanbieders op Aruba maken zich zorgen over eigen bijdrage

ORANJESTAD – Zorgaanbieders op Aruba hebben grote zorgen en twijfels over de betaalbaarheid en de haalbaarheid van de aangekondigde invoering van de eigen bijdragen per 1 april. Dat hebben zij in een brief aan de Staten, de ministerraad en ook de raad van commissarissen van het Uitvoeringsorgaan Algemene Ziektekostenverzekering geschreven.

Volgens de zorgsector zijn medische professionals tot nu toe niet geraadpleegd over de aanstaande veranderingen. Dit geeft volgens hen niet alleen onduidelijkheid en onrust, maar versterkt de beleving dat het overheidsbeleid op het gebied van de zorg eenzijdig wordt vormgeven.

Zorgmijding
De zorgsector vindt dat de voorgestelde invoering van de eigen bijdrage haar besparingsdoel voorbijschiet, maar bovenal zorgmijding in de hand werkt en daarmee vanwege uitgestelde zorg een vermijdbare toename in zorgproblematiek veroorzaakt voor de burgers van Aruba.

Minder dan twee maanden voor de beoogde start zijn er nog geen details bij de zorgsector bekend over de beoogde uitvoering. Zoals die nu in beperkte vorm is gecommuniceerd zijn de medische professionals het niet eens met de overheid.

Bovendien, zo stellen zij, als de veranderingen al zouden worden geïmplementeerd per 1 april, dan zal het onhaalbaar zijn om op alle zorglocaties tijdig goed getrainde medewerkers, kassasystemen, swipe-machines, kluizen, beveiliging en achterliggende administratieve controles goed te hebben neergezet.

De Huisartsenvereniging HAVA is overigens wel van mening dat de eigen bijdrage of het eigen risico onontkoombaar is. Die dient echter wel te worden uitgevoerd via de zorgverzekeraar.

Download hier de brief van de zorgaanbieders

Deel dit artikel