Aruba

Enorme hoeveelheden Sargassum in Arubaanse wateren en op stranden

Massieve matten van Sargassum zeewier zijn de kusten rond Aruba binnengedrongen. Dat meldt de Directie Natuur en Milieu. Onder andere in de buurt van Baby Beach in San Nicolas.

De Directie heeft contact gehad met de de toerismeorganisatie AHATA en hen geïnformeerd over de situatie. De aanwezigheid en stank op het strand veroorzaakt door de macro-algen kan het plezier van strandgangers nogal vergallen.

De overheid vraagt daarom contact op te nemen met de Directie op www.dnmaruba.org, als er grote hoeveelheden Sargassum wordt waargenomen op de stranden en in zee.

Visserij

De Dienst Openbare Werken. DOW heeft een plan opgesteld om deze onaangename situatie te helpen verlichten door vaker strandopruimingen uit te voeren. Ook boot- en kustvissers zullen met dit probleem te maken krijgen en dienen zich bewust te zijn van de mogelijke effecten van deze macro-algen op hun visserij.

De vislijnen worden zwaarder om te trekken wanneer ze verstrikt raken in de macro-algen en kunnen zelfs breken. Veel macro-algen kunnen ook vast komen te zitten in de propellers van de boot en schade veroorzaken. Volgens de overheid is Sargassum op Aruba een vrij nieuw fenomeen, sinds 2011. Er is nog geen echt beleid om het probleem aan te pakken.

Deel dit artikel