Nieuws op Aruba

Overheid Aruba vestigt deze maand aandacht op darmkanker

ORANJESTAD – De overheid van Aruba vestigt deze maand de aandacht op darmkanker. Maart is de maand voor de bewustmaking van darmkanker. Kanker in de dikke darm is een van de meest voorkomende vormen van kanker in de wereld. Op Aruba staat het in de top vijf van meest gediagnosticeerde kankers. Darmkanker begint in de alvleesklier die zich achter de maag bevindt en deel uitmaakt van het spijsverteringsstelsel.

De overheid voert een preventiebeleid zoals aangegeven in het nationaal preventieplan voor Niet-overdraagbare ziekten. De directe oorzaak van dikkedarmkanker is nog onduidelijk, maar het risico op het krijgen ervan kan worden geminimaliseerd.

Roken, overgewicht en suikerziekte vergroten het risico op het krijgen van dikkedarmkanker. Het risico om gediagnosticeerd te worden met deze vorm van kanker neemt toe met de leeftijd.

Onderzoek wijst uit dat de meerderheid van de gediagnosticeerde dikkedarmkanker bij mannen wordt gedetecteerd. Dit kan worden veroorzaakt doordat mannen meer roken dan vrouwen.

Daarom is volgens de overheid preventie essentieel. Zowel mannen als vrouwen zijn gebaat bij een evenwichtige levensstijl. Voeding is een van de zeer belangrijke elementen in de preventie. In maart komt het belang van goede voeding om chronische ziekten te voorkomen volop aan de orde.

Deel dit artikel