Aruba

Gemiddeld gezin Aruba heeft 239 florin meer nodig per maand vergeleken met een jaar geleden

Gemiddeld gezin Aruba heeft 239 florin meer nodig per maand vergeleken met een jaar geleden

Een huishouden op Aruba met twee volwassenen en twee kinderen had in de maand maart minimaal 4.980 florin per maand nodig om rond te komen. Dat is 49 florin meer dan in de maand ervoor. Vergeleken met maart vorig jaar is het verschil zelfs 239 florin, zo berekent het Centraal Bureau voor de Statistiek, CBS, in zijn maandelijkse inflatierapportage.

Een eenpersoonshuishouden heeft 24 florin per maand meer nodig. 2.372 florin om precies te zijn. Dat is 114 florin meer dan een jaar geleden.

Inflatie

De prijzen op Aruba zijn in februari gemiddeld 1 procent gestegen ten opzichte van februari. Ten opzichte van de laatste twaalf maanden zijn de boodschappen op Aruba in maart 4 procent duurder.

Negen van de twaalf sectoren die gemeten worden om de prijsveranderingen in beeld te brengen kende prijsstijgingen. Transport had – net als in februari – het grootste effect op de geldontwaarding (+4,2 procent) en kleding en schoeisel werden 6,7 procent duurder.

Boodschappenmandje

Het boodschappenmandje dat het CBS gebruikt om de inflatie te meten bestaat uit 408 goederen en diensten. Meer dan de helft, 231 producten werden duurder in maart, terwijl 98 producten goedkoper werden. 79 bleven in prijs gelijk.


Deel dit artikel