Aruba

JetBlue doet miljardenbod op Spirit

Foto: Bea Moedt

NEW YORK – Prijsvechter JetBlue probeert een stokje te steken voor de voorgenomen fusie tussen rivalen Spirit Airlines en Frontier Airlines. Die deal werd in februari beklonken, maar JetBlue heeft nu onverwacht een miljardenbod uitgebracht op Spirit. Dat meldt luchtvaartnieuws.nl.

De voorgenomen samensmelting tussen Spirit en Frontier werd twee maanden geleden wereldkundig gemaakt. De twee bedrijven zouden samen de op vier na grootste luchtvaartcombinatie van de VS worden gemeten in passagiersaantallen, na American, Delta, Southwest en United. Als het aan JetBlue ligt gaat dat plan nu niet door.

JetBlue heeft een bod op tafel gelegd van 33 dollar per aandeel of een totale waarde van 3,6 miljard dollar om een belang van 52 procent in Spirit te kopen. Het bedrijf hoopt aandeelhouders daardoor een betere deal te bieden dan er door de fusie met Frontier zou ontstaan.

Volgens topman Robin Hayes zou JetBlue met de overname een enorme marktuitbreiding realiseren in het zuiden en westen van de VS en krijgt het toegang tot een groter aantal bestemmingen in Zuid-Amerika, waaronder het bij Amerikaanse reizigers steeds populairder wordende Caribisch Gebied.

Mochten de aandeelhouders van Spirit zwichten voor het aanbod van JetBlue, dan ontstaat ook dan de op vier na grootste speler op de Amerikaanse markt, met een gecombineerde Airbus-vloot van 455 vliegtuigen en uitstaande bestellingen voor nog eens 312 toestellen.

JetBlue vliegt drie keer per week op Curaçao vanaf JFK New York en verschillende keren per dag naar Aruba.

Deel dit artikel