Nieuws op Aruba

Marine onderschept bijna 2000 kilo drugs

De Koninklijke marine heeft ongeveer 1900 kilo drugs onderschept. Dat gebeurde met behulp van de Friesland. Het schip wist drie keer een zogenaamde go-fast, tot stoppen te dwingen. 

Dit waren de vijfde, zesde en zevende drugsvangst voor het stationsschip in twee maanden tijd, waarmee het schip in totaal bijna 3900 kilo drugs heeft onderschept en 21 opvarenden zijn aangehouden.

De eerste twee go-fasts werden ontdekt door een patrouillevliegtuig van de Dominicaanse Republiek en de Amerikaanse Kustwacht. De derde go-fast werd ontdekt door een Amerikaans patrouillevliegtuig, waarna de Friesland erop af werd gestuurd. Met de snelle onderscheppingsboot, de FRISC, waarin een gecombineerd team van de scheepsbemanning, de US Coast Guard en het Nederlandse Fleet Marine Squadron zat, werden de bootjes achterhaald. 

Bij de eerste en tweede vangst hebben de opvarenden van de go-fasts de drugs overboord gezet toen zij de FRISC zagen aankomen.

Het uit het water halen van de drugspakketten werd een activiteit waarbij de gehele bemanning van de Friesland kwam helpen om uit te kijken naar de pakketten en spullen van de opvarenden en deze te markeren.

Zodoende konden de pakketten door de FRISC bemanning uit het water gehaald worden en samen met de overige pakketten werden deze in beslag genomen. 

De bemanningen en contrabanden van de eerste twee go-fasts zijn op een later moment overgedragen aan de Amerikaanse kustwacht, die van de derde go-fast aan het Amerikaanse Marineschip de Billings voor latere vervolging in de Verenigde staten. 

Deel dit artikel