Nieuws op Aruba

Verantwoord kamperen: respecteer de natuur en ons milieu

ORANJESTAD – De Directie Natuur en Milieu roept kampeerders op om verantwoord te kamperen. Dit weekend begint de Semana Santa, traditie getrouw kamperen Arubanen de hele week op de verschillende stranden rondom Aruba.

De regels die gekoppeld zijn aan de kampeervergunning zijn dit jaar anders en hebben betrekking op het leven in zee. De stranden en kustgebieden van Aruba hebben een diversiteit aan flora en fauna die worden beschermd door het Landsbesluit Inheemse Flora en Fauna. Deze moeten in dezelfde staat blijven als aangetroffen. De wet bepaalt dat het verboden is bomen te kappen of te snoeien en/of dieren te doden.

Aan de kampeervergunning zijn veel wetten verbonden. De focus van de overheid ligt op de Natuurbeschermingsverordening en het Landsbesluit inheemse flora en fauna, de wet ter bescherming van lokale dieren en planten. Geniet van ervan, bekijk ze maar raak ze niet aan, vang ze niet en haal ze niet uit hun leefgebied, aldus de Dienst. Enkele van de beschermde soorten zijn zeesterren, schildpadden maar ook vissen zoals papagaaivissen. 

Mensen verwijderen volgens de dienst soms zeesterren uit de oceaan, wat onnodige stress veroorzaakt en de dood kan veroorzaken door verstikking. Schildpadden die in de buurt van zwemplekken komen of op het strand komen om eieren te leggen, kunnen ook het slachtoffer worden van onverantwoorde strandbezoekers. 

De dienst vraagt soorten niet te verwijderen uit de oceaan, tenzij deze in gevaar zijn, vastzitten in visnetten, vislijnen, plastic afval en ander afval in de oceaan. Zeevogels die deze gebieden vaak bezoeken, worden ook beschermd, zoals Rogans. Met betrekking tot de planten dicht bij de oevers roept de dienst iedereen op deze in de oorspronkelijke staat te houden aangezien deze wettelijk beschermd zijn. 

Naast bovengenoemde wetten dient men zich ook te houden aan het Landsbesluit milieubelastende producten waarin de verboden eenmalige plastic producten en oxybenzone houdende zonnecrèmes zijn geregeld.

Plastic voor eenmalig gebruik kan in de oceaan terechtkomen en schade toebrengen aan het zeeleven, terwijl oxybenzone-bevattende zonnecrèmes kunnen oplossen in de oceaan en schade kunnen toebrengen aan de koralen, wat op zijn beurt een negatief effect heeft op het toerisme.

Deel dit artikel